Na Hromnice - zimy polovice

06.02.2014 15:15

Od Troch Kráľov sa toho veľa udialo. Trojkráľové tušenie obnovenej slnečnej sily je teraz jednoznačne pozorovateľné – Na Hromnice je denného svetla skutočne o hodinu viac. Tak ako všetky dôležité výročné sviatky našich predkov, aj Hromnice (2.február) boli a dodnes sú viazané na postavenie slnka na oblohe z nášho pohľadu, v našej zemepisnej šírke. Skôr ako sa slnko od postavenia počas zimného slnovratu dostane k jarnej rovnodennosti, ocitá sa vo fáze delenia zimy na polovicu.

V kresťanských chrámoch je tento deň venovaný sväteniu  hromničných sviečok, ale aj soli či kriedy. Domov si ľudia odnášali aj trochu svätenej vody. Všetky tieto sväteniny sa používali pri liečení, ochrane ľudí či majetku. Hromničné sviečky sa zapaľovali do okien počas búrok, ako ochrana pred bleskami.

V jednom, takmer zabudnutom dni sa ruka v ruke stretávajú tradície staré stovky rokov. Od izraelskej očistnej obety matky, cez kresťanskú vádzku šestonedieľky spojenú s preskakovaním horiacich uhlíkov, antické očistné a keltské ochranné rituály až po slovanský sviatok boha Perúna, v ktorom sa stretáva zima s letom.

My sme si v čajovni tento deň pripomenuli milým podujatím pod názvom Svätenie ČajoLesa. Príďte sa pozrieť, ako naši čajovníci pre vás zpríjemnili prostredie čajovne. 

Sedieť pod stromom a premýšľať, tráviť chvíľu v družnom rozhovore s priateľmi, vyznávať lásku, maľovať či písať, to neodmysliteľne patrí k človeku. 

A literatúra, samozrejme základná :)

Feglová - Leščák: Pramene k tradičnej duchovnej kultúre Slovenska

Čaplovič: Etnografia Slovákov v Uhorsku

SLOVENSKO 3, Ľud II. časť

Encyklopédia ľudovej kultúry Slovenska

Nádaská: Slovenský rok v ľudových zvykoch, obradoch a sviatkoch

Frazer: Zlatá ratolesť

Hudec: Báje a mýty starých slovanu

Váňa: Svět slovanských bohu a démonu

Niederle: Rukověť slovanských starožitností

www.ludovakultura.sk